Los Angeles: 18 Iulie 2019
Vineri, 19 Iulie - Cuvioasa Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare ; Cuviosul Serafim din Sarov; Cuvioșii Dia și Teodor;

Citirile zilei:
Epistolele Pauline: Epistola Catre Romani A Sfântului Apostol Pavel 16:1-16
Noul Testament: Sfânta Evanghelie Dupa Matei 13:3-9


Se ține post.


Cuviosul Serafim din Sarov

 • Tot în această zi...
  Pomenirea Preacuvioasei Maicii noastre Macrina, sora Marelui Vasile

  Această Sfânta, fiind împodobită cu frumusețea trupului și de neam bun, a fost logodită după un mire asemenea ei.

  Și numai cit se logodiră, logodnicului ei, prin locuri străine, i s-a întâmplat moarte. Iar fericita Macrina, vrând alții mulți să o ia, și-a ales văduvia, cu nimic ispitind-o dulceața nunții.

  De aceea, osebindu-se de toată împreunarea lumească, trăia cu maică-sa, silindu-se și nevoindu-se cu dumnezeieștile Scripturi, și hrănind, ca o a doua mamă, pe cei ce erau născuți după dânsa, frați și surori. Căci, fiind de toți zece prunci, ea era mai mare. Și trăind cu cuviință și sihăstrește până la cea de apoi răsuflare, către Domnul s-a dus.  Ascultați Sinaxarul zilei - Podcast - iTunes
  Rubrică audio realizată de părintele arhidiacon Adrian Mazilița și preluată prin amabilitatea www.sinaxar.ro

  Pentru înregistrarea preferințelor dvs. apăsați aici
  Rugaciunea de dimineata

  Rugaciunile incepatoare :

  Sculandu-ne din somn fara de lene si trezindu-ne, sa ne departam de asternut si indata intorcandu-ne cu fata catre rasarit, sa ne inchinam de trei ori, cu mana pana la pamant, zicand :
  In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
  Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
  Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
  Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
  Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
  Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
  Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
  Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
  Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
  Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
  Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
  Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.
  Sculandu-ne din somn, cadem catre Tine, Bunule, si cantare ingereasca strigam Tie, Puternice : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
  Din pat si din somn m-ai ridicat, Doamne; mintea mea o lumineaza, inima si buzele mele le deschide, ca sa Te laud pe Tine, Preasfanta Treime : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
  Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
  Fara de veste Judecatorul va veni si faptele fiecaruia se vor descoperi, ci cu frica sa strigam in miezul noptii : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
  Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
  Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
  Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
  Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
  Si rugaciunea aceasta a Sfintei Treimi :
  Din somn sculandu-ma, multumescu-ti Tie, Prea Sfanta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru indelunga Ta rabdare nu Te-ai maniat pe mine lenesul si pacatosul, nici nu m-ai pierdut cu faradelegile mele; ci ai facut iubire de oameni, dupa obicei, si in deznadajduire zacand eu, m-ai ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, acum, lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura ca sa ma invat cuvintele Tale, sa inteleg poruncile Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant in marturisirea inimii si sa laud Prea Sfant numele Tau : al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

  Rugăciunea de Vineri

  Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale, în care pe Cruce ai pătimit și ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.
  Mă rog însă Bunătății Tale celei nespuse, să mă învrednicești cu Darul Tău, Doamne, ca și eu să pot răbda patimi pentru credința, speranța și iubirea ce le am către Tine, precum Tu, Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea.
  Întărește-mă, o,.Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie și cu mare căință, și să urăsc cugetele mele și voințele mele cele rele. Sădește în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simțit-o iubita Ta Maică, ucenicii Tăi și femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.
  Luminează-mi simțirile cele sufletești, ca să se miște și să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neânsuflețite, când s-au mișcat la Răstignirea Ta, și mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios și pocăit, și ți s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, și mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia și-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, și cu bună întoarcere și căință mă așează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce-mi ești.
  Mă închin Crucii Tale, Hristoase, și pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa;
  Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat și pironit fiind Domnul a mântuit lumea!
  Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ținut rodul vieții, care ne-a mântuit de moartea păcatului.
  Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat ușile iadului.
  Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis ușa raiului.
  O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări și câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre și pentru a ne da încă pildă de adevărată rabdare în suferințele și necazurile vieții acesteia!
  Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm și să ne apropiem de El, și așa, numai spre folosul nostru ne pedepsește în această viață. De aceea, rogu-mă Ție, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele și durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulțești împreună și răbdarea, puterea și mulțumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneț; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata și Dumnezeiasca Ta putere și cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin și o măresc, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
  © 2019 ViataCrestina.org. All rights reserved.