Rugãciuni

Sfântului Iosif

Novena in cinstea Sfantului Iosif

Novena in cinstea Sfantului Iosif


 • Ziua I-Incredintare in grija Sfantului Iosif

  Sfinte Iosife, credincios purtator de grija a lui Isus Cristos si sotul preacurat al Fecioarei Neprihanite, ma adresez cu incredere de fiu si cu deosebita dragoste tie, ca unui ocrotitor puternic, si te rog cu smerenie sa primesti in grija ta sufletul si trupul meu, gandurile, cuvintele si faptele, toate straduintele si viata mea.
  Vino in ajutor in toate stramtorarile si primejdiile care ma ameninta din partea dusmanilor vazuti si nevazuti si indeparteaza de mine tot ce mi-ar putea dauna trupului si sufletului.
  Preaiubitul meu ocrotitor, te rog, pentru dragostea nespusa cu care i-ai iubit intotdeauna pe Isus si pe Maria, dobandeste-mi prin meritele tale sfinte harul sa pot iubi din toata inima Sfanta Familie, si dupa exemplul tau, sa indrept toata activitatea mea spre slava lui Dumnezeu. Amin.
  Tatal nostru... Nascatoare... Marire Tatalui...


  Ziua a-II-a-Credinta vie in Dumnezeu

  Sfinte Iosife, primeste cinstea pe care ti-o aduc astazi, deoarece impreuna cu Preasfanta ta Sotie sunteti focarul in care s-a intrunit toata credinta in Mesia, cat si toate asteptarile poporului lui Dumnezeu din Vechiul Testament.
  Credinta ta a fost pusa la mari incercari, aparand astfel in toata stralucirea ei. Cat de vrednic esti de admirat, Sfinte Iosife! Tu ai crezut in planul de neinteles al iubirii dumnezeiesti infaptuit in preasfanta ta Sotie; tu ai ascultat cu credinta de porunca ingerului, salvandu-l pe Pruncul dumnezeiesc de mana ucigatoare a lui Irod; apoi din porunca lui Dumnezeu te-ai intors la Nazaret. Tu ai crezut fara sovaire in mesajul ingerului. Credinta ta a fost atat de vie si desavarsita, incai sfanta Evanghelie te numeste "drept."
  Dobandeste-mi, te rog, o credinta vie care sa stea la temelia sfintirii mele, caci fara ea este cu neputinta sa-i plac lui Dumnezeu; intareste-ma in aceasta credinta insufletita si inflacarata de dragostea dumnezeiasca, pentru ca sa nu fiu zdruncinat de nici o incercare, ci sa raman statornic in toate ispitele.
  Ajuta-ma sa traiesc dupa exemplul tau, ca sa ma bucur de vederea lui Dumnezeu in cer. Amin.
  Tatal nostru... Nascatoare... Marire Tatalui...


  Ziua a-III-a-Incredintarea in vointa lui Dumnezeu

  Sfinte Iosife, barbat dupa inima lui Dumnezeu, model desavarsit de incredintare in vointa lui Dumnezeu, cat de departe sunt eu de acele sentimente care au umplut inima ta! Daca as avea macar in parte acea nadejde neclintita pe care o aveai tu in Dumnezeu, nu as fi doborat de cea mai mica impotrivire.
  In fiecare zi il numesc pe Dumnezeu "Tatal meu" si-i spun ca nadajduiesc in El, dar cea mai mica incercare ma face sa-mi pierd curajul si sa fiu abatut.
  Preaiubitul meu ocrotitor, caruia Isus si Maria nu-i pot refuza nimic, dobandeste-mi acea supunere totala fata de vointa lui Dumnezeu, care nu urmareste altceva decat sa-l iubeasca si sa-l slujeasca, iar grija de celelalte lucruri o lasa mai prejos.
  Dobandeste-mi acea nadejde statornica pe care n-o poate clinti nimic; acea nadejde plina de dragoste care misca inima lui Dumnezeu; acea nadejde care ne sprijina in ispitele vietii. Ea va fi cea mai dulce mangaiere in ceasul mortii mele si-mi va deschide poarta vesniciei fericite. Amin.
  Tatal nostru... Nascatoare... Marire Tatalui...


  Ziua a-IV-a-Dragostea lui Dumnezeu

  Sfinte Iosife, serafim al iubirii dumnezeiesti, impodobit cu toate virtutile, dar mai ales cu iubire fata de Isus, ce haruri de pret ai primit de la Dumnezeu, inca aici pe pamant: de a-l vedea mereu pe Isus, de a te gandi si lucra mereu pentru Isus, de a vorbi cu El si despre El.
  Ce duiosie cereasca, ce inflacarare de dragoste a adus in inima ta aceasta convietuire cu Fiul lui Dumnezeu!
  Sfinte Iosife, eu admir fericirea ta, dar nu am si iubirea ta. Oare nu-l am pe acelsi Isus, preabun, preagingas, preavrednic de iubire care vine in sufletul meu prin Sfanta Impartasanie? Adeseori tu l-ai purtat in bratele tale, iar eu il primesc in inima mea; El vine in sufletul meu si se uneste cu mine in mod tainic.
  Tu i-ai auzit primele cuvinte pe care le-a pronuntat si simteai cea mai mare bucurie auzindu-l ca te umeste "tata." Te bucurai de prezenta lui vazandu-l copil si tanar, eu il vad ascuns sub valul sfantului Sacrament, plin de iubire fata de noi. Cu toate acestea in inima mea nu este acea dragoste pe care o cere El de la mine.
  Sfinte Iosife, minune a iubirii ceresti, dobandeste-mi, te rog, o dragoste sincera si inflacarata fata de Isus Cristos, Domnul nostru. Amin.
  Tatal nostru... Nascatoare... Marire Tatalui...


  Ziua a-V-a-Smerenia si cunoasterea de sine

  Sfinte Iosife, tu ai fost atat de asemanator cu Isus si Maria in umilinta. Tu te-ai socotit atat de mic in ochii tai si ai oamenilor, dar Dumnezeu te-a inaltat in fata sa. Invata-ma sa fiu mic si smerit cu inima ca si tine!
  Tu cautai sa te ascunzi de privirile oamenilor; darurile ceresti cu care ai fost impodobit ti-au inspirat o parere modesta despre tine insuti; eu, dimpotriva, ma straduiesc sa ma arat inaintea lumii si sa fiu preamarit de oameni. Amorul propriu m-a orbit; el imi ascunde greselile si rautatea si in loc sa-mi plang multele pacate, ma mandresc cu putinul bine pe care il fac, sau uneori sunt necajit ca n-am putut face tot raul de care sunt in stare.
  Sfinte Iosife, vrednic de iubire, ocrotitorul si parintele meu, iti cer astazi virtutea care sta la temelia intregii desavarsiri crestinesti: cunoasterea de sine, dispretul de mine insumi, smerenia crestina. Dobandeste-mi harul sa zdrobesc idolul mandriei si al respectului exagerat fata de parerea oamenilor si sa caut a placea numai lui Dumnezeu in toate faptele mele.
  Ajuta-ma sa iubesc, asemenea tie, tacerea si viata ascunsa si sa fiu resemnat cand sunt dispretuit si uitat de oameni.
  Umilirea si crucea lui Isus sa fie idealul meu, asa cum a fost pentru tine si astfel sa ajung la slava vesnica. Amin.
  Tatal nostru... Nascatoare... Marire Tatalui...


  Ziua a-VI-a-Virtutea curatiei

  Sfinte Iosife, tu ai iubit din frageda copilarie virtutea ingereasca a curatiei, iar Dumnezeu te-a ales sa fi sotul feciorelnic al Mamei Fiului sau. Afland ca logodnica ta, Fecioara Maria, a zamislit prin puterea Spiritului Sfant, ai inteles ca Dumnezeu doreste sa traiesti in curatie desavarsita impreuna cu cea care trebuia sa nasca pe Mantuitorul lumii. Astfel tu ai devenit modelul si pazitorul sufletelor curate.
  Pilda ta, Sfinte Iosife, sa inflacareze si sufletul meu de dragoste fata de crinul nevinovatiei. Ajuta-ma sa-mi feresc ochii si urechile de orice lucru provocator, pentru ca inima mea sa nu fie tulburata de gandurile si poftele josnice. Pastreaza-ma in tovarasia acelor oameni care pretuiesc aceasta virtute si ajuta-ma sa am fata de ei cel mai profund respect. Amin.
  Tatal nostru... Nascatoare... Marire Tatalui...


  Ziua a-VII-a-Munca si rugaciunea

  Sfinte Iosife, vrednic sot si tata, care ai inteles porunca lui Dumnezeu de a castiga hrana necesara Sfintei Familii prin sudoarea fruntii tale, munca nu a fost pentru tine un mijloc de imbogatire, nici de ratacire de la tinta vietii tale, mantuirea sufletului, ci o permanenta rugaciune.
  Model al muncitorilor, tu l-ai invatat pe Fiul tau adoptiv, Isus Cristos, meseria de tamplar, incat toti oamenii l-au recunoscut ca "fiul tamplarului." El insusi nu s-a rusinat sa fie numit astfel.
  Invata-ma si pe mine sa muncesc din toata inima pentru binele oamenilor si pentru slava lui Dumnezeu; sa nu-mi fie rusine chiar de munca cea mai simpla, stiind ca prin aceasta sunt un slujitor al semenilor mei. Intareste-ma atunci cand munca fizica sau intelectuala ma doboara sau sunt ostenit. Indreapta-ma spre Fiul tau, care este odihna celor osteniti.
  Lumineaza-mi mintea, ca dorinta de castig sa nu puna stapanire pe sufletul meu. Ajuta-ma sa respect duminica, ziua sfanta de odihna. Lumineaza-I si pe mai marii mei sa inteleaga aceasta datorie.
  Mijloceste de la Isus cel Inviat, ca atunci cand ma voi intoarce in tarina din care am fost facut, sa primesc rasplata muncii mele cinstite si sa am parte de invierea celor drepti. Amin.
  Tatal nostru... Nascatoare... Marire Tatalui...


  Ziua a-VIII-a-Sfintenia

  Sfinte Iosife, chemat de Dumnezeu la o mare sfintenie, eu nu ma satur admirand comoara de haruri cu care este impodobit sufletul tau. Lucrurile exterioare nu te pot sustrage de la prezenta lui Dumnezeu, iar dragostea da o imensa valoare celor mai mici fapte ale tale.
  Binecuvantate sunt mainile tale care l-au purtat de atatea ori pe Fiul lui Dumnezeu si care au lucrat numai pentru El! Fericiti sunt ochii tai, care l-au privit neincetat! Fericita este feciorelnica ta inima, care l-a iubit tot timpul si care a batut numai pentru El! Exemplu minunat de reculegere si de dragoste inflacarata, tu ai primit un har deosebit ca sa atragi inimile noastre spre Dumnezeu prin meditatie.
  Curata, lumineaza si sfinteste inima mea; condu-o in acest sanctuar al vietii interioare. Eu nu sunt in stare sa fiu atent in timpul unei scurte rugaciuni: ceasuri si zile intregi trec fara ca eu sa ma gandesc la Dumnezeu.
  Sfinte Iosife, modelul vietii spirituale, sprijinitorul sufletelor care nazuiesc spre desavarsire, priveste la neputinta si lipsurile mele care-mi coplesesc sufletul. Scoate-ma din aceasta primejdioasa nepasare in care traiesc de atata timp. Dobandeste-mi reculegerea sufleteasca, spiritul meditatiei, al rugaciunii si al evlaviei. Ma incredintez cu totul conducerii tale pe calea sfinteniei. Amin.
  Tatal nostru... Nascatoare... Marire Tatalui...


  Ziua a-IX-a-Ocrotirea in ceasul mortii

  Fericite Sfinte Iosife, ocroteste-ma in mod deosebit in ceasul mortii. Te rog sa fi alaturi de mine in acea clipa, in care nu stiu daca ma vor mai ajuta puterile sa te chem in ajutor si sa rostesc numele sfinte ale lui Isus si Mariei.
  Dupa o viata atat de pacatoasa pe care am dus-o, trebuie sa ma tem de dreptatea lui Dumnezeu. Pacatele si necredinta mea starnesc in mine frica. Pentru tine, Sfinte Iosife, moartea n-a fost decat o flacara mai aprinsa de dragoste. Viata ta sfanta nu putea sa fie incoronata inaintea lui Dumnezeu decat de o moarte sfanta.
  Tu esti modelul, patronul si mangaietorul muribunzilor. Fa sa am parte de moartea celor drepti. Pentru aceasta ajuta-ma sa traiesc mereu in prezenta lui Isus si a Sfintei Fecioare Maria.
  Invata-ma sa fiu mort de pe acum pentru amorul meu propriu, pentru poftele mele dezordonate si sa caut in toate sa-i plac numai lui Dumnezeu si sa traiesc numai pentru Acela care a murit din dragoste pentru mine.
  Din aceasta clipa vreau sa ma pregatesc pentru moarte; sub ocrotirea ta si cu ajutorul harului lui Dumnezeu vreau sa fac pocainta pentru pacatele mele si sa incep a-l iubi pe Dumnezeu din tot sufletul meu si din toate puterile mele.
  Isuse, Marie, Iosife, cu nadejde in ocrotirea voastra iau aceasta hotarare; ajutati-ma acum si in ceasul mortii mele. Amin.
  Tatal nostru... Nascatoare... Marire Tatalui...