Astãzi

†) Sf. Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului; Cuv Public; <B>† Sf. Ierarh Betranion, Episcopul Tomisului</B>

Astãzi: Luni, 25 Ianuarie, 2021 - †) Sf. Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului; Cuv Public; † Sf. Ierarh Betranion, Episcopul Tomisului

Astãzi

Citirile zilei:
Utrenie: Sfânta Evanghelie Dupa Ioan 10:1-9
Epistolele Pauline: Epistola Catre Evrei A Sfântului Apostol Pavel 7:26-28;8:1-2
Noul Testament: Sfânta Evanghelie Dupa Ioan 10:9-16Vieţile Sfinţilor:
Viaţa celui între Sfinţi Pãrintele nostru Grigorie de Dumnezeu cuvântãtorul, Patriarhul Constantinopolului (Adunatã pe scurt dupã Grigorie prezbiterul, ucenicul sãu, şi dupã Rufin )
Sfântul Ierarh Betranion, Episcop al Tomisului - Dobrogea (sec. IV)


     

Perioada Octoihului

Versetul Zilei:
Noul Testament: Sfânta Evanghelie Dupa Matei 6:34
Capitolul 6
34. Nu vã îngrijiţi de ziua de mâine, cãci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei rãutatea ei.

Citeşte Tot Capitolul

Rugãciuni

Rugãciuni

Rugãciunile de astãzi luni dimineaţa

Rugãciuni


Rugãciunea de Luni

Doamne lisuse Hristoase, cu adâncã umilinţã recunosc şi mãrturisesc, cã în toatã ziua pãcãtuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astãzi, cã este luni şi începutul sãptãmânii, mã rog cu umilinţã îndurãrii Tale celei mari: iartã-mi pãcatele cele de voie şi fãrã de voie, şi-mi ajutã sã pun început bun şi sã port mai multã grijã de sufletul meu, pentru care ai rãbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Rãstignire!
O, Doamne, astãzi îţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te sa fie voia Ta cu mine, dupã bunã plãcerea Ta. Pedepseşte-mã, Doamne, dupã îndurarea Ta, în aceastã lume, iar nu în cealaltã viaţã. Şi iartã pe cei vii şi pe cei rãposaţi, pentru rugãciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toţi ne învredniceşte de mãrirea Ta în rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tãi îngeri, cãtre care zic: O, cereştilor servitori şi pãzitori ai oamenilor, vouã mã închin şi vã mulţumesc, pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouã, nevrednicilor şi pãcãtoşilor. Scutiţi-mã de vrãjmaşii cei vãzuţi şi nevãzuţi, ca sã nu mai pãcãtuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! învredniciţi-mã sã vã vãd la moartea mea, stând în jurul meu şi sã duceţi sufletul meu în cer, ca sã se închine mãririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouã sã vã mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijã ce aţi avut pentru mine şi binele vostru sã-l spun cu glas neâncetat în veci. Amin.
Rugaciunea de dimineata

Rugaciunile incepatoare :

Sculandu-ne din somn fara de lene si trezindu-ne, sa ne departam de asternut si indata intorcandu-ne cu fata catre rasarit, sa ne inchinam de trei ori, cu mana pana la pamant, zicand :
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.
Sculandu-ne din somn, cadem catre Tine, Bunule, si cantare ingereasca strigam Tie, Puternice : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Din pat si din somn m-ai ridicat, Doamne; mintea mea o lumineaza, inima si buzele mele le deschide, ca sa Te laud pe Tine, Preasfanta Treime : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Fara de veste Judecatorul va veni si faptele fiecaruia se vor descoperi, ci cu frica sa strigam in miezul noptii : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Si rugaciunea aceasta a Sfintei Treimi :
Din somn sculandu-ma, multumescu-ti Tie, Prea Sfanta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru indelunga Ta rabdare nu Te-ai maniat pe mine lenesul si pacatosul, nici nu m-ai pierdut cu faradelegile mele; ci ai facut iubire de oameni, dupa obicei, si in deznadajduire zacand eu, m-ai ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, acum, lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura ca sa ma invat cuvintele Tale, sa inteleg poruncile Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant in marturisirea inimii si sa laud Prea Sfant numele Tau : al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.