Astãzi

Sf. Porfirie, Arhiep. Gazei; Sf. Muceniţã Fotini; Sf. Teodor

Astãzi: Vineri, 26 Februarie, 2021 - Sf. Porfirie, Arhiep. Gazei; Sf. Muceniţã Fotini; Sf. Teodor
Se ţine post

Astãzi

Citirile zilei:
Epistolele Sobornicesti: Întâia Epistola Soborniceasca A Sfântului Apostol Ioan 2:7-17
Noul Testament: Sfânta Evanghelie Dupa Marcu 14:3-9Vieţile Sfinţilor:
Viaţa celui între Sfinţi Pãrintele nostru Porfirie, Episcopul Gazei (Scrisã de diaconul Marcu, ucenicul sãu )
Pãtimirea Sfintei, Slãvitei, Marei Muceniţe Fotini şi a celor împreunã cu dânsa


     

Perioada Triodului

Versetul Zilei:
Epistolele Pauline: Epistola Catre Filipeni A Sfântului Apostol Pavel 3:7-9
Capitolul 3
7. Dar cele ce îmi erau mie câştig, acestea le-am socotit pentru Hristos pagubã.
8. Ba mai mult: eu pe toate le socotesc cã sunt pagubã, faţã de înãlţimea cunoaşterii lui Hristos Iisus, Domnul meu, pentru Care m-am lipsit de toate şi le privesc drept gunoaie, ca pe Hristos sã dobândesc,
9. Şi sã mã aflu întru El, nu având dreptatea mea cea din Lege, ci pe aceea care este prin credinţa în Hristos, dreptatea cea de la Dumnezeu, pe temeiul credinţei,

Citeşte Tot Capitolul

Rugãciuni

Rugãciuni

Rugãciunile de astãzi vineri dimineaţa

Rugãciuni


Rugãciunea de Vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în aceastã zi a Rãstignirii Tale, în care pe Cruce ai pãtimit şi ai luat moarte pentru pãcatele noastre, mã mãrturisesc înaintea Ta, cum cã eu sunt cel ce Te-am rãstignit cu pãcatele mele cele multe.
Mã rog însã Bunãtãţii Tale celei nespuse, sã mã învredniceşti cu Darul Tãu, Doamne, ca şi eu sã pot rãbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am cãtre Tine, precum Tu, Cel îndurat ai rãbdat pentru mântuirea mea.
Întãreşte-mã, o,.Doamne, ca de astãzi înainte sã port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare cãinţã, şi sã urãsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sãdeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca sã o simt precum au simţit-o iubita Ta Maicã, ucenicii Tãi şi femeile purtãtoare de mir, ce stãteau lângã Crucea Ta.
Lumineazã-mi simţirile cele sufleteşti, ca sã se mişte şi sã priceapã moartea Ta, precum ai fãcut de Te-au cunoscut fãpturile cele neânsufleţite, când s-au mişcat la Rãstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocãit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dã-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rãu, Darul Tãu, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartã pãcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bunã întoarcere şi cãinţã mã aşeazã împreunã cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.
Mã închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta cãtre noi, zic cãtre dânsa;
Bucurã-te, cinstitã Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!
Bucurã-te, pom binecuvântat, pentru cã tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea pãcatului.
Bucurã-te, drugul cel tare, care ai sfãrâmat uşile iadului.
Bucurã-te, cheie împãrãteascã, ce ai deschis uşa raiului.
O, Hristoase al meu rãstignit, câte ai pãtimit pentru noi! Câte rãni, câte scuipãri şi câtã ocarã ai rãbdat pentru pãcatele noastre şi pentru a ne da încã pildã de adevãratã rabdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!
Şi fiindcã acestea ni le trimite Dumnezeu pentru pãcatele noastre, ca sã ne îndreptãm şi sã ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în aceastã viaţã. De aceea, rogu-mã Ţie, Stãpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, sã-mi înmulţeşti împreunã şi rãbdarea, puterea şi mulţumirea, cãci cunosc, cã neputincios sunt de nu mã vei întãri; orb de nu mã vei lumina; legat de nu mã vei dezlega; fricos de nu mã vei face îndrãzneţ; pierdut de nu mã vei cerca; sclav de nu mã vei rãscumpãra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, cãreia mã închin şi o mãresc, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Rugaciunea de dimineata

Rugaciunile incepatoare :

Sculandu-ne din somn fara de lene si trezindu-ne, sa ne departam de asternut si indata intorcandu-ne cu fata catre rasarit, sa ne inchinam de trei ori, cu mana pana la pamant, zicand :
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.
Sculandu-ne din somn, cadem catre Tine, Bunule, si cantare ingereasca strigam Tie, Puternice : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Din pat si din somn m-ai ridicat, Doamne; mintea mea o lumineaza, inima si buzele mele le deschide, ca sa Te laud pe Tine, Preasfanta Treime : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Fara de veste Judecatorul va veni si faptele fiecaruia se vor descoperi, ci cu frica sa strigam in miezul noptii : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Si rugaciunea aceasta a Sfintei Treimi :
Din somn sculandu-ma, multumescu-ti Tie, Prea Sfanta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru indelunga Ta rabdare nu Te-ai maniat pe mine lenesul si pacatosul, nici nu m-ai pierdut cu faradelegile mele; ci ai facut iubire de oameni, dupa obicei, si in deznadajduire zacand eu, m-ai ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, acum, lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura ca sa ma invat cuvintele Tale, sa inteleg poruncile Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant in marturisirea inimii si sa laud Prea Sfant numele Tau : al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.